Arhipelag zelenih ostrva

Arhipelag zelenih ostrva.

Navikli smo da iz predela Skandinavije stižu zanimljiva i interesantna rešenja u oblastu arhitekture i dizajna. Arhipelag zelenih ostrva je novi projekat dizajnera Marshall Blecher i studia Fokstrot planiran da se izgradi u luci Kopenhagena.

Zamisao australijskog dizajnera i kompanije iz Danske je da obogate prestonicu ove skandinavske države. Ostrva će biti konstruisana od čelika i plutajućeg recikliranog materijala, koji je izdržljiv i odobren od strane Forest Stewardship Council-a.

Formiraće se arhipelag plutajućih ostrva, koji za cilj ima da obezbedi prostor za relaksaciju, pecanje i posmatranje zvezda. Pristup je omogućen čamcem, kajakom i čak se može doplivati do ovih zelenih površina. Prototip po imenu CPH-01 je doživeo veliki uspeh, kada je predstavljen 2018. godine. Tada se priređen piknik, izložba fotografija i druge aktivnosti. Uskoro će se njemu pridružiti još tri dodatna ostrva.

Ovaj arhipelag će doneti nove navike u živote stanovnika Kopenhagena, pogotovu za život u prirodi. Na površini će biti zasđeno drveće i žbunje. Njihova uloga je da postanu novo omiljeno stanište za galebove, golube, patke i labudove. Ispod ostrva će biti idealno mesto za morsku travu i mekušce, koji će moći da se zakače i nasele, kako bi stvorili savršene uslove za morski svet.

Tandem koji je stoji iza ovog projekta, izjavio je da će se svake sezone ostrva pomerati na drugu lokaciju širom luke. Takođe, postoji ideja da se u budućnosti ovaj projekat proširi i postane masivan. Za to postoje mogućnosti, jer je projekat organski i fleksibilan.

Ovakvi projekti su postali trendu u severnom delu Evrope. Primer za to je Roterdam. Tamo je u toku izgradnja plutajuće kancelarije s bazenom u samoj luci. Uz to, grad je već uveliko poseduje farmu na vodi, koja je dom za krave.

Ako ste ljubitelj razniih zanimljivosti i inovatnih stvari, bacite pogleda na muzej u pokretu koji se nalazi u Švedskoj.

Share your thoughts