berlinski zid istorija i tajne

Berlinski zid, istorija i tajne.

Kada se odlučite da posetite Berlin, znamenitost koju vredi da posetite svakako je Berlinski zid. Kako bi razumeli kompletnu istoriju, nikako nemojte da propustite skrivene ostatke ove građevine.

Tokom posete, iznenadićete se koliko je malo ostalo delova Berlinskog zida. Na svakom koraku videćete hiljade razglednica, koji nam sebi imaju okačene delove zida. Ipak postoje lokacije na kojima stvarno i istinski možete razumeti, kako je Berlin izgledao podeljen u vreme Hladnog rata.

Čuli ste za Checkpoint Charile? Zaboravite na to. Ovaj prelaz između istoka i zapada, sada je prepun lokala brze hrane i glumaca odevenih u vojne američke uniforme. Njihova uloga je da izbiju koji evro iz vašeg džepa za fotografiju. Berlin se od tada izgradio, ali su ostali delovi grada gde je Berlinski zid otrgnut od zaborava.

Bernauer Straße, Mitte

Ova lokacije je jedina u Berlinu, gde posetioci mogu videti delove vojne granice uz sve instalacije i barijere. Zidovi koji su predstavljala granice (unutrašnji i spošljašnji), ničija zemlja, tajni prolazi i reflektori.

Zbog načina izrade Berlinskog zida i puta kuda su išle granice, kuće i stanovi na južnoj strani ulice su ostali u delu koji je pripadao SSSR-u. Dok je pešački deo ispred njih kontrolisala Francuska. Kada je zid u gradnji počeo da dotiže određenu visinu, ljudi su pokušavali da pobegnu u zapadni deo kroz svoje prozore na višim spratovima.

Nordbahnhof S-Bahn Station, Mitte

Stanica duhova je naziv ovog mesta. Podseća na posebno poglavlje u istorji Berlina. Zatvorena i neverovatno merama čuvana stanica za U-Bahn i S-bahn linije u istočnom delu grada. U perodu između 1961. i 1989. godine, stanica je imala poseban status u gradskom saobraćaju grada.

Prevozi na ovim linijama danas su poznati pod nazivom U6 i U8, više ne staju na ovim mestima u istočnom Berlinu. Takođe, nije moguće odatle koristiti nijednu liniju. Stanovnici zapadnog dela grada su prolazili tuda kada su išli prema zapadnom delu grada u kome su živeli. Međutim, vozovi samo uspore i prođu pored naoružanih vojnika iz istočnog dela.

Observation tower

Kula je izgrađena kako bi omogućila nadgledanje stanovništva. Oblikom podseća na pečurku, a vrh je izgrađen u obliku oktagona, kako bi se imala mogućnost za nadgledanjem svakog dela. Vremenom je ustanovljeno, da nije previše stabilan i siguran. Uz to je dodatno zadavao glavobolju čuvarima da se brzo okrenu kada je to bilo neophodno.

Predstavljen je 1969. godine, ali je ubrzo zamenjen većim u obliku kocke. Tada je njegova namena bila da pazi i osmatra teren između bivše House of Ministries i GDR’s Akademije nauke. Kao i delova the Hinterland i ulice Stresemannstraße.

Command Post, Kieler Eck, Mitte

Tokom posete Berlinu, možda i najbolji primer prošlosti, kao i izgradnje grada je osmatračnica Kieler Eck. Danas je to mesto okruženo velikim brojem apartmana. Izgrađeni su 1990. godine, i oni gledaju na ostatke vojnih granica. Ovaj štab je jedan od tri preostalih od ukupno 302 osmatračnice i kula izgrađenih u tom periodu. Od 2003. godine, osmatračnica je memorijalni dom za prve begunce i žrtve koji su ubijeni na Berlinskom zidu.

Zanimljivih stvari ima svuda po svetu, neke su ovde.

Share your thoughts