najlepša biblioteka na svetu Alteneo Grand Splendid

Biblioteka od 100 leta.

Ukoliko budete imali prilike da posetiti Argentinu i njen glavni grad Buenos Aires, najljubaznije bih vas zamolio da ovo mesto uvrstite na vašu listu. Možda nije najveća biblioteka na svetu, ali sigurno spada među najlepše, ako ne i najlepša. Čuvena Ateneo Grand Splendid!

Nekadašnji teatar, zatim bioskop, a danas biblioteka i knjižara. Pravi raritet predstavlja činjenica da je svoj originalni izgled sačuvala do dan danas. Plafon ukrašen freskama, elegantni polukružni balkoni i stare crvene zavese na pozornici očuvani su perfektno, još od prvih dana i vizije arhitekta Pero i Torres Armengol, otvorena je 1919. godine.

Tokom najslavnijih dana, nekadašnji teatar ugostio je neke od najvećih tango legendi, kao što su Carlos Gardel, Francisco Canaro, Roberto Fripo i Ignacio Corsini. Davne 1929. godine, tadašnji teatar je doživeo svoju prvu transformaciju i postao bioskop, u cilju da se izdvoji od ostalih i pokaže sav svoj raskoš, time što postaje prvi u prestonici Argentine koji prikazuje filmove sa zvukom.

Kako su današnji stubovi kulture uzdrmani i na staklenim nogama, takav scenario nije mogao da zaobiđe ovo skladište knjiga, pravu umetničku oazu. Stigla je 2000. godina i impresivna biblioteka se našla na rubu propasti, usled  loše ekonomske situacije. U pomoć je pritekla Grupa Ilhsa i svojom investicijom spasila čarobni svet knjiga. Ista grupacija poseduje u svom vlasništvu otprilike 40-ak knjižara. Zahvaljujući njima, žitelji Buenos Aires-a pred sobom imaju kutak za sve ljubitelje knjiga i obožavaoce pisane reči.

Nalazi se u delu grada koji se zove Recoleta. U jednom delu se nalazi kafić, gde se možete osvežiti i odmoriti, isto tako uživati u čitanju svoje omiljene knjige. Ateneo Grand Splendid u svom posedu ima hiljade i hiljade knjiga, a kakvu turističku atrakciju predstavlja, kaže podataka da je tokom godine poseti preko milion ljudi. U skoro svakom turističkom vodiču ili blogu, Ateneo Grand Spledid je opisana kao nešto najdivnije, jedinstvena i najupečatljiva biblioteka na svetu.

Argentina je širom sveta poznata kao meka čitanje knjiga. Buenos Aires se izdvaja kao grad sa najviše knjižara na svetu po glavi stanovnika. Ovde nije reč o online prodavnicama, već isključivo knjižarama i bibliotekama na ulici, ima ih više od 700.

Najmlađi takođe imaju svoj kutak, s tim što su sva dela isključivo na španskom jeziku. Odrasli već mogu pronaći štivo koje je na engleskom, s tim što izbor nije bog zna šta. Tokom godine najpopularniji meseci su januar i februar za posetu prestonici Argentine, uz oktobar. Iskreno, kada god da odete, Ateneo Grand Splendid je umetiničko delo, parče istorije koje diše već 100 godina. Vek!

Photo by Jeison Higuita on Unsplash

Share your thoughts