Budimpešta: Trg Heroja istorija.

Glavni grad Mađarske nudi pregršta stvari koje vredi posetiti. Budimpešta predstavlja centar turizma u državi, a Trg Heroja je prava superstar znamenitost koja se nikako ne sme propustiti.

Bližio se kraj 19.veka kada se u Mađarskoj slavilo sa dobrim razlogom. Povod za proslavu je bilo obeležavanje hiljadu godina od nastanka države. Tada je na tom predelu zakoračilo nomadsko pleme Magyar. Trg Heroja pruža odličan uvid u istoriju Mađarske, i otkriva sagu plemena Magyar.

Izgrađen je 1896. godine. Smatra se jednim od najširih trgova na svetu i predstavlja najznačjniju turističku atrakciju u Budimpešti. Trg Heroja se nalazi na impresivnoj lokaciji. Njegov komšija je gradski park, a sam trg u suštini ulaz u zelenu oazu. Naravno da je trg pod zaštitom UNESCO-a, a društvo mu pravi Muzej Umetnosti.

Trg Heroja čini 14 statua koje su raspoređene u krug. Svi ljudi koji se tu nalaze su imali veliki uticaj na istoriju Mađarske. U centru se nalazi stub visine 36 metara, na kome ponosno stoji figura Archangel Gabriel. Ova skulptura izgleda aposlutno predivno, ali važnost ove znamenitosti se najviše vidi kad se priđe bliže. Kada se upoznamo sa sedam veličanstvenih u podnožiju stuba.

Opremljeni oklopima i naoružani, ovih sedam ratnika okružuju centralni stub. Oni  su vođe koje su doveli pleme Magyr na ovo područije, koje danas nosi ime Mađarska. Detalji iz ovog period su malo konfuzni i kontradiktorni. Mada je opšte prihvaćeno da su Árpád i preostalih šest lordova Előd, Huba, Kond, Ond, Tas, i Tétény stigli s ciljem da osvoje ovu teritoriju. Ova dinastija je vladala Mađarskom skoro 400 godina. Statue raspoređene u krug, koje smo pomenuli iznad čuvaj Trg Heroja i istoriju države od zaborava. Red je da vidimo ko sve čini ovu elitnu družinu.

Szent István/Stephen I

Jednom rečiju osnivač države. On je prvi kralj Mađarske koji je vodio zemlju. Mnogo godina je bilo potrebno da se države ujedini, a brutalno su kažnjavani oni koji su odbijali da prihvate njegovo nametanja vere. Pored toga, on se povukao sa vlasti na miran način.

Szent László/Saint Ladislaus

Borio se protiv turaka i njihove invazije na Transilvaniju. Prema legendi, on je tokom bitke uočio neprijatelja koji je oteo mađarsku ženu. Jurio ga je na svom konju dok ga nije sustigao i odrubio mu glavu. Upravo ova scena se nalazi na slici ispod njegove statue. Kralj je postao 1077. godine.

Könyves Kálmán/Coloman the Learned

Kada je došao na svet, ustanovljeno je da ima fizičke poremećaje. Zbog toga ga je njegov ujak, iznad pomenuti, uputio da pristupi sveštenstvu. To mu je omogućilo visok nivo obrazovanja pogotovo u tom vreme. Nakon sukoba sa svojim bratom, koje je trajalo skoro dve decenije, na tron je došao 1096. godine. Najviše je upamćen po tvrdnjama da vampiri i veštice nepostoje, kao i poštedu života mnogima koji su bili drugačijih religijskih shvatanja.

II András/Andrew II

Njegovu vladavinu su okarakterisali bezuspešni nasilni pokušaji da se teritorija proširi. Vodio je ratova iznova, čim je proglašen za kralja 1205. godine. Državu je uvukao u ogromne dugove zbog svojih uverenja i ratnih avantura. Podigao je takse i započeo uspon aristokratije. Dodeljena mu je nagrada Golden Bull of 1222.

IV Béla/Béla IV

Od kada je došao na vlast 1235. godine, ništa mu nije išlo na ruku. Nasledio je slabu državu, bez ikakvog uticaja krune. Na sve to tokom svoje vladavine je pretrpeo i invaziju Mongolaca. Nakon tog događaja, uspeo je da izgradi državu.

Károly Róbert/Charles I

Komplikovana vladavina Čarlsa I je počela 1301. godine. Mnogi pripadnici Magyr plemena, nisu priznavali njegovo krunisanje. Zbog toga je bio primoran da se povuče u južnu teritoriju svog kraljevstva. Bez obzira što je ga je Papa Boniface VIII proglasio zakonitim kraljem 1303. godine, u to vreme Mađarska je bila podeljena na 12 provincija sa svojim oligarsima. U tom trenutku, započet je proces ujedinjavanja svih pokrajina. Tek 1321. godine, on je mogao da proglasi da je cela država ujedinjena.

Nagy Lajos/Louis I

Za ovog kralj stvari su bile idealne. Sin je Čarlsa I, a nasledio je centralizovano kraljevstvo, zdravu i dobru ekonomiju kada je došao na vlast 1342. godine. Postao je jedan od najmoćnijih monarha svih vremena. Čim je dobio moć, odmah je povratio teritoriju na mestu današnje Hrvatske, porazio je Tatarce, pre nego što se zaputio prema jugu Italije, tačnije današnjem Napolju. Težio je da proširi uticaj Mađarske na istok i zapad. Tokom svoje vladavine nije izostao ni pada na Srbiju.

Hunyadi János/John Hunyadi

Njegovu vladavinu su obeležile borbe i ratovi protiv Otomanskog carstva, koje je krenulu da se širi i napreduje prema severu 1430. godine. Predvodio je svoju vojsku kao mlad vitez. Zadužen je bio za odbranu južnih granica države, kada su 1456. godine, trupe Otomanskog carstva započele invaziju Mađarske. Uspeo je da donese pobedu, i bez obzira što je preminuo samo tri nedelje nakon pobede, ova pobeda je držala Turke dalje od Mađarske sledećih šest decenija.

Mátyás/Matthias Corvinus

Sredinom 15. veka, zahvaljujući kralju Matijasu u Mađarsku je stigla renesansa. Za kralja je proglašen 1458. godine. Tokom tri decenije vladavine, ostao je upamćen kao osoba koja je najviše doprinela jačanju kulture. Promovisao je razvoj umetnosti, započeo je izgradnju raznih zgrada i otvorio je kraljevsku biblioteku.

Bocskai István/Stephen Bocskai

Mađarska nije uspela potpuno da se odbrani od Otomanskog carstva, i svoje oružije je položila 1526. godine. Situacija je bila još gora po njih, zato što njihova teritorija predstavlja bojno polje u ratu između Turaka i Habzburške monarhije sledeća dva veka! Bio je na strani Habzburškog carstva, i predvodio je vojsku u borbi proti Otomanski trupa 1595. godine. Međutim, ista ta monarhija počela da sprovodi tiraniju po celoj Transilvaniji, tada je Bocskai protestovao i imao je ogromnu podršku u tome. Isto je bio na čelu armije koja se suprostavila monarhiji. Proglašen je za princa Transilvanije 1605. godine.

Bethlen Gábor/Gabriel Bethlen

Ovo je još jedan pripadnik aristokratije Transilvanije. On nije bio oduševljen razvojem događaja pri raspodeli moći, zbog čega je prebegao u Otomansko carstvo. Oni su mu obezbedili armiju s kojom je mogao da se vrati kući i preuzme tron. Isto je proglašen princem Transilvanije 1613. godine. Uspeo je pokori veći deo Mađarske teritorije koju je draža Habzburška monarhija. Čak je u svom vlasništvu imao krunu St. Stephan. Nakon saveza sa Česima, pristao je da vrati krunu u zamenu za ljudska prava Mađarskom stanovništvu.

 Thököly Imre/Count Imre Thököly de Késmárk

Konflikt između Otomanskog carstva i Austrije nastavio se i tokom 17. veka. Bio je sin Mađarskog skromnog čoveka koji je bio ubijen jer se suprotstavio Austriji. Uz pomoć turske vojske, 1678. godine je odneo mnogo pobeda protiv Austrije. Nakon poraza Otomanskog carstva kod Beča 1683. godine, pretrpeo je silne poraze od strane Austrije i ostatak svog života je proveo u egzilu blizu Konstantinopolja.

II Rákóczi Ferenc/Francis II Rákóczi

Unuk iznad pomenute osobe je rođen u jednoj od najbogatijih familija Mađarske 1676. godine. On je trebalo da predvodi novi talas borbe. Napravio je savez sa Lujem XIV, s ciljem da započnu novu revoluciju 1703. godine. Poraz Francuske u bitci za Blenheim, uticalo je na njega. To je dovelo do još mnogo poraza, zbog čega je prebegao u Tursku i živeo tamo do kraja svog života.

Kossuth Lajos/Louis Kossuth

Ugnjetavanje Mađarske od strane Austrije nastavilo se i u 19. veku. Ipak, revolucija se širila celom Evropom 1848. godine. U martu je Kossuth zatražio da se oformi parlamentarna vlada države, čime je zadobio ogromnu podršku među Magyar populacijom. Nakon mađarske revolucije, postao je lider i njegovi govori su inspirisali mnoge da bore za slobodu. Nije uspevao da održi kontrolu nad svojim generalima, što je dovelo do deogranizacije u sukobima sa trupama Austrija. I pored nekoliko važnih pobeda, Magyar vojska je poražena u leto 1849. godine, a Kossuth je preminuo deceniju kasnije u egzilu.

Možete i sami videti, šta u stvari ovoj trg predstavlja naciji Mađarske. Ima još mnogo zanimljivih stvari u svetu turizma koje možete pogledati ovde.

IZVOR: https://welovebudapest.com/en

Share your thoughts