Džo Rogan Spotify

Džo Rogan & Spotify pomeraju granice.

Predstavljati Džo Rogana je suvišno. Tvorac najpopularnijeg podkasta na svetu, dogovorio je saradnju i prelazak na čuvenu platformu Spotify. Šta to znači za internet idustriju?

Eskluzivno partnerstvo između komičara i Spotify-a, planirano je da krene kasnije ove godine. Za datum je odabran 1. septembar. Prema informacijama, korisnici neće morati da plaćaju kako bi imali pristup epizodama, ali će morati da postanu Shopify korisnici. Džo Rogan će prema izjavama iz kompanije, zadržati potpunu kontrolu na svojom emisijom. Sam Rogan je izjavio, da je njegova emisija dostigla čak 190.000.000 preuzimanja mesečno.

Postojeći kanal ostaje u funkciji, s tim što više neće biti moguće gledati kompletne epizode. Predviđa se da će kanal sadržati određene oglase i materijale, koji će gurati ljude da cele epizode gledaju na Soptify-u. Za samu kompaniju ovo je impresivan potez. Spotify već izvesno vreme u fokus je stavilo ovaj koncept emisije. Sada dolazim do glavne stvari.

Wall Street Journal iznosi podatak, da je vrednost ovog višegodišnjeg ugovora $100.000.000. Njegov kanal na Youtube-u broji 8.42 miliona pratilaca. Tokom 2018. godine, njegov podkast je zauzeo većinu naslovnih strana, zato što je sa osnivačem Tesle Ilon Maskom podelio džoint u toku same emisije. Akcije kompanije su momentalno opale za 9%. Cifre koje se pominju u ovom transferu su izuzetno retke u svetu podkast emisija. Džo Rogan će ovim zarađivati više nego većina muzičara. Prema izveznim procenama, Rogan će biti plaćen ekvivalentno za preko 26 milijardi strimova. Muzičar, mora da generiše oko 23 milijarde strimova, kako bi dostigao zaradu Rogana. Ovim Spotify jasno pokazuje, da je vrednost podkasta daleko jača od muzike i pesama.

Čuveni magazin Forbes procenjuje da je samo tokom prošle godine, Džo Rogan postao bogatiji za $30.000.000. Snaga koji Rogan donosi sa sobom, fenomenalno se ogleda u činjenici kada je pomenuo da koristi Brave. Za ljude kojima je manje poznat ovaj brend, to je internet pretraživač koji blokira oglase i praćenje od strane sajtova. Sam pretraživač je početkom juna, izašao sa podacima da je samo tokom aprila i maja, dobacio do 15.000.000 aktivnih korisnika. Samo jednom pomenuti!

I to nije sve što se tiče sklapanja nove saradnje. Google (Youtube) gube potencijalnih milionski sadržaj, fanovi će sasvim sigurno otrčati da prate Rogana. Koji po kvalitetu je verovatno najbolji na svetu. Pričamo o gostima i temama u emisiji. Apple (iTunes) gubi isto. Milioni korisnika će uskoro preći na Spotify, a za kraj podataka, da je vrednost akcija Spotify-a za samo 24 sata, skočila za 17%. Ovim skokom u džepove kompanije slilo se $5.000.000.000!

Ovaj potez, može predstavljati obrtu u poslovanju sa influenserima. Oni sada dobijaju jasan signal, da je moguće napraviti saradnju isključivo za jedan brend i kreirati unikatni sadržaj samo za njih. Time dobijaju opciju, da ozbiljno naplate svoj rad.

Možda je ovo pravi korak, koji će stvarno izmeniti neke stvari u digitalnom svetu, ne samo puko pisanje top lista i nabrajanje svakakvih stvari, od kojih se uglavnom dogodi da Facebook ili Instagram promene boju.

Share your thoughts