kambodža tonle sap jezero

Tonle Sap-Plutajući svet.

Južno od veličanstvenog Angkor Wat hrama (Kambodža), živi sve izgrađen na poptuno drugim principima postojanja. Tonle Sap jezero i rečni sistem su pluća vodenog biodiverziteta. Drevni centar ribarenja i agrikulture. Plutajući svet koji ceo svoj život provodi na vodi.

Kao i svuda na svetu, ovde možete videti kuće na vodi, škole, košarkaške terene, bašte i bezinske pumpe. Tokom sušne sezone, svi objekti od bambusa se izdignu. Isto tako, sezona monsuna sve prekrije vodom i to traje već vekovima. Godišnje poplave Mekong basena, ovim putem daju ritam za lokalne stanovnike. Teško je zamisliti drugačije, kada je to stanište Mekong reke, najveće u jugoistočnoj Aziji. Ona počinje hiljadama kilometara severno (Tibet), protiče kroz Vijetnam i stiže do južnog kineskog mora.

Oluje koje dolaze u paketu sa periodom monsuna, uspevaju čak da promene pravac u predelu Phnom Penh i Tonle Sap. Uz to daju infuziju reci sa raznim sedimentima i donose migraciju ribljeg sveta. Upravo te ribe su neophodne žiteljima već godinama. Postoje zapisi koji ukazuju da su ribari u ovom delu, još čaj u 9.veku hranili tadašnji mega grada Angor Wat. U današnje vreme oni uspevaju da uhvate 350.000 tona godišnje, a ova država većinu svojih proteina za ishranu vuče upravo iz ribe. Neki od tovara se nazivaju i “money fish“, to je vrsta malih riba iz svežih voda, koje uglavnom završavaju kao prahok.

S druge strane, tu su i behemoths ili cat fish vrsta. One su na vrhu lanca ishrane, a kako vreme curi, sve ih je manje i manje, zbog previše pecanja. Uvede se određene mere kako bi se zaštitile od istrebljenja, kao i kod drugih većih vrsta. Kao što su delfini i džinovske raže. Ipak, ove mere i zakoni su efikasani samo u slučaju njihovog sprovođenja, što nažalost nije za pohvalu.

Započeta je akcija za spašavanje ovog dela i žitelja, jer ovde u selima živi oko 1.5 miliona ljudi, mnogo više nego recimo sedamdesetih prošlog veka, kada je i počelo pristizanje novih ljudi koji su bežali od vetrova rata u Vijetnamu.

Do ovog mesta nije teško stići. Nalazi se svega 35 kilometara od turističke meke Siem Reap-a. Turisti ovde uglavnom upadnu u zamku koju donosi mesto Chong Kneas. Dublje kada se zađe, leži najveći grad na jezeru Kampong Khleang. Smatra se da su turisti najveći problem, a realnost krije drugačiju priču.

Mesto najviše pogađa ciklus monsuna, kao i izgradnja više od 100 moćnih hidroelektrana, koji se trenutno grade. Kakvi će efekti biti, ostaje da se vidi. Svi koji učestvuju u izgradnji i narušavanju ovog predela, imaju na umu rast i ne vidi sadašnjost. Ovaj neverovatni sistem života, ide ka tome da Tonle Sap i njegovi stanovnici sve više budu izloženi riziku da presuše.

Ako tražite još zanimljivih priča, možete ih pronaći ovde.

Izvor: MyModernMet.com

Share your thoughts