Mulen Ruž Francuska Pariz

Mulen Ruž.

Jedan od najprepoznatiljivih simbola grada ljubavi, sinonim za zabavu još od perioda Belle Epoque, krije razne priče. Neke sigurno znate, dok su druge predstavljaju pravo iznenađenje. Dame i gospoda, Mulen Ruž i njegova fascinatna istorija.

Svoj debi u Parizu je napravio je 6. oktobra, davne 1889. godine. Kabare je izgrađen u podnožiju Monmart brda, kutka poznatog po umetnicima. Sredimo devetnaestog veka, Monmart je bio epi centar dešavanja. Mešali su ljudi i klase, što je dodatno uticalo na popularnost Mulen Ruža.

Oaza zabave i dobrog provoda je svako veče svojim gostima nudio raznovrstan program. Poznat je posato po čuvenim plesnim tačkama Kan Kan. Ovaj prostor je bio izuzetan i sa unutrašnje strane. Ogledala na zidovima, svetlucavi lusteri su dodatno davali štimung celoj atmosferi.

Vetrenjača na vrhu? To je posebna misterija, jer ni do dan danas nije kristalno jasno, kako se predmet tog tipa našao tu. Istoričari veruj da je postavljanje vetrenjače, zapravo omaž Monmartu. U osamnaestom veku, nekoliko vetrenjača se pojavilo u ovom delu. Tokom 1809. godine, dve od celukopnog broja su kupljene od strane porodice Debray. Nakon nekoliko godina, one su pretvorene u guinguettes. Ovim potezom su želeli da zadrži duh i sećanje na prethodni period.

Današnja vetrenjača koja se nalazi na vrhu, nije ona koja je postavljena 1889. godine. Tokom 1915. godine, vatra je poprilčno uništila i skoro do pepela dovela ovu instituciju. Bilo je potrebno šest godina da se sve renovira, a Mulen Ruž svoja vrata otvara za ljubitelje dobre kapljice 1921. godine, vlasnici su bili novi. Rekonstruisani objekat, ugostio je najpoznatije izvođače toga doba, poput Mistinguett, Maurice Chevalier i Jeanne Aubert. Stilga je 1929. godine, a Mulen Ruž fokus sa plesne dvorane pomera prema ideje za bude jedinstveni muzički prostor. Narednih dekada, ovde su svoje nastupe održali Edith Piaf, Josephine Baker i Frank Sinatra.

Tokom šezdestih godina, Mulen Ruž je podsetio na svoje korene sa Frou Frou spektaklom, inspirasnim periodem Belle Epoque. Ovaj događaj je doživeo neverovatnu popularnost, što je dovelo do toga da se i dan danas može pogledati.

Još mnogo zanimljivosti šestari svetom, a jedno od njih muzej u pokretu.

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Rivoli 59-Centar savremene umtenosti | Vivid Writingreply
May 6, 2020 at 2:56 pm

[…] Ako te zanima još zanimljivih priča, koje dolaze iz Francuske, ima jedna ovde o Mulen Ružu. […]

Leave a reply