reklame avio kompanija

Nijedna reklama nije loša.

Postoji teza da nijedna reklama nije loša, ukoliko se o njoj priča. To nije daleko od istine, ali ipak pre nego što bilo kakva vrsta EPP-a ode u etar, potrebno je sagledati svaki aspekt.

Skandinavska avio kompanija je pre nekoliko dana izbacila reklamu pod sloganom What is truly Scandinavian? Za sam slogan se može reći da ide uz kompaniju i čak se otprilike prema njemu može i naslutiti u kom pravcu će ići video materijal, koji traje 45 sekundi. Ipak, povlačenje reklame samo jedan dan nakon njenog objavljivanja donosi drugi ugao. Lavina negativnih komentara na društvenim mrežama je naterala SAS (Scandinavian Airlines) da povuče reklamu i izda saopštenje.

Frka je nastala, jer reklama tvrdi da apsolutno ništa po čemu je Skandinavija poznata, nije njihovo već iskopirano. Sama kompanija ne predstavlja izričito jednu zemlju, i negativna atmosfera se obrušila sa svih strana na avio kompaniju, kao i na advertajzing agenciju &Co koja je realizovala ideju. Prosto rečeno, reklama je udarila na sve dobro poznate stvari za koje se smatra da potiču odatle. Odnosi se na kulturu, istoriju i kompletan identitet država. Na udaru se našle ćufte iz Švedske, za koje se u reklami tvrdi da su originalno iz Turske. Čuveno pecivo koje nam dolazi iz Danske, prema njima je poteklo iz Austrije. Dobro je poznato da su žitelji severnih zemlja ponosni na svoju demokratiju, ali ona je iz Grčke.

Koliko je reklama izazvala negativne reakcije, govori podatak da je agenciju &Co dočekala pretnja bombom. Što je rezultiralo da se ulice u okolinu zatvore radi detaljnog ispitivanja situacije. Video je počašćen sa čak 60.000 dislike-va na Youtube kanalu. Posebno je odjeknulo u Danskoj, gde kako to obično biva, svoje mesto i želju za prikupljanjem političkih poena iskoristila Danish People’s partija, koja predstavlja desno krilo. Søren Espersen kao predstavnik njihove stranke, prozvao je vladu da reaguje i preduzme nešto, koja u svom vlasništvu ima 14.24%.

Kako će se situacija odvijati u narednom periodu, teško je predvideti. Elem, sledeći put kada budete mozgali šta da plasirate svojoj ciljnoj grupi, pamet u glavu i sledite dobre primere.

Share your thoughts