Pametna (Šuma) Grad je mesto budućnosti!

Nedaleko od Kankuna (Meksiko) planira se izgradnja grada koje će svakako dodatno doprineti očuvanju životne sredine. Budući žitelji ove zelene oaze sasvim sigurno će moći da se diče svojim prebivalištem, i da uživaju maksimalno.

Pametna Šuma Grad prostiraće se na 1,376 ari zemlje koja je prvobitno predviđena za šoping centar. Za svaku pohvalu je što se od te ideje odustalo, jer takvih objekata imamo i previše. Naselje će biti projektovano za 130,000 stanovnika, koji će uživati u revolucionarnom zdanju koje je projektovao italijanski arhitekta Stefano Boeri.

Kičmu projekta predstavlja isključivo priroda. Skoro 1,000 ari će biti pokriveno zelenom površinom, što je prema podacima nekih 7,5 miliona biljaka. Otprilike 2,3 drveta po stanovniku. Posadiće se 400 vrsta koje su posebno odabrane strane botaničara i pejzažnog arhitekte, po imenu Laura Gatti. Svaka posađena biljka neće samo doneti lepšu sliku o naselju, već će biti deo krovova i fasada, što će dodanot pospešiti energiju grada. Tim Stefano Boeri-a predviđa da će Pametna Šuma Grad absorbovati oko 116,000 tona karbon dioksida, uz 5,800 tona ugljeni dioksida godišnje.

Iza kompletnog projekta čuči želja da se podstaknu najbolji studenti Meksika, da se okrenu istraživanju zaštite društvene sredine i rešavanju najaktuelnijih problema.Ukoliko ideja zaživi van granica Meksika, time još bolje. Ovaj grad u svom sastavu će imati ustanove koje će biti posvećene naučnoj sferi, to su: astro fizika i planetarna nauka, pametni gradovi, robotika, klimatske promene i zdravlju.

Još jedna fantastična činjenica je da će grad biti kompletno nezavisan od drugih što se tiče hrane i energije. Na tome se može zahvaliti kompaniji Transsolar, iz Nemačke. Uveliko poznata po inovacijama na polju zaštite životne sredine.

Oko grada će biti postavljeni solarni paneli u obliku prstena, kao i delovi za agrikulturu, ispod kojih će se nalazi podzemne pumpe povezane sa vodenim kanalima. Obrni okreni, voda je ključni element grada.

Na ulazu u grad, nalaziće se ogroman basen koji će skupljati vodu i zatim je sprovoditi posebnim kanalima. Mislilo se i na poplave, a od njih će grad štititi velikim brojem vodenih bašta.

Kretanje unutar grada je tek posebna priča za sebe. Stanovnici će svoje automobile moći da ostave na obodu grada, dok će unutra prevoz biti baziran isključivo na elektronskom ili polu-automatskom modelu trasnporta.

Stefano Boeri je ovaj projekat predstavio lokalnim vlastim još u martu 2019. godine. Još uvek se čeka odobrenje od strane državnog vrha, nadamo se da će vlasti imati sluha za izgradnju ove botaničke bašte.

Slike: Dezeen.com

Share your thoughts