rapa das bestas rvanje sa konjima

Rapa das Bestas, tj. rvanje sa konjima.

U provinciji Pontevedra (Galicija) svake godine održava se manifestacija “Rapa das Bestas“. Ništa neobično, zar ne? Međutim, kada se zagrebe po površini, saznajemo da ovaj događaj predstavlja, ni manje ni više, već rvanje sa konjima!

Sabucedo je mesto održavanja, a jul mesec termin za ovaj događaj. Na severozapadu Španije, ovaj ruku na srce, agresivna predstava, privlači sve više turista. Podaci govore da rvanje sa konjima datira još iz 15.veka. Muška populacija u zoru kreće u planine, s ciljem da pronađe divlje konje koji žive u toj oblasti. Zatim je potrebno da ih sprovedu do sela i ošišaju grivu. Tako govore podaci o suštini događaja i njegovoj istoriji.

Ova manifestacija nije promakla borcima za prava i  zaštitu životinja. Smatraju da je Rapa das Bestas krvaviji sport, nego borba s bikovima i predstavlja originalan primer, dominacije čoveka nad životinjama. Oni nažalost zaboravljaju, da u 21.veku dominacija čoveka je prisutna svuda oko na zemaljskoj kugli. S tim što svet, već decenijama pokušava da to ublaži ili prikrije. Španija još uvek važi za područije, gde je to izraženo više nego u nekim drugim zemljama. Protivnici tvrde da je to anksioznost, dok suprotno mišljenje tome, glasi da je to adrenalin.

Žitelji Sabucedo-a, u glas tvrde da će ljudi koji odnesu pobedu u rvanju sa konjima, verovatno pretrpeti više povreda nego životinja. Zanimljiv ugao gledanja. U drugim područijima Galicije, takođe se slavi Rapa das Bestas, s tim što je Sabucedo jedini koji praktikuje rvanje sa konjima bez konopaca. Naziv za rvača je aloitadores, koji pre početka već ima projektovano nekoliko završetaka na svom umu. Naravno da je dokazivanje muškosti na listi. Na toj listi se pominje želja za uzimanjem pod svoje kompletno krdo, a mnogi tvrde da je to isključivo i samo zbog higijene konje. Oko toga se već debatuje, to je samo paravan prema nekima.

Već smo pomenuli da se ide u planine i dovlače konji u selo, a šta onda? U samo centru grada, oko 200 grla su smešteni u prostor kružnog oblika, pod imenom Curro. Jasno vam je na šta podseća svojim oblikom. Sve počinje sklanjanjem mladih konja od giliptera. Svoje mesto oni ustupaju iskusnim đuvegijama, kojima je za obaranje odraslog konja i rvanje potrebna zavidna koordinacija. Jedan od njih svojim rukama, pokušava da se obuhvati o vrat konja i svojim telom prekrije mu oči, kako bi ga onemogućio da vidi. Drugi se skoncentriše na njegovu glavu, dok su trećem zapala nimalo laka zaduženja oko repa, gde uvek vreba mogućnost da konji svojim kopitama udari rvača, što je fatalan ishod u devedeset odsto slučajeva. Ukoliko svako od učesnika bude na nivou, njih trojica će odneti pobedu i uspeti da obore konja na zemlju. Tada rvač prilazi konju, uzima deo grive i repa. Navodno u čast životinje i poštovanja, on takođe napravi mali rez na ušima najsnažnijeg konja.

Sam događaj traje ćetiri dana, a nedavno su stanovnici ovog mesta uvrstili i mogućnost rezervisanja smeštaja. Ono što takođe privlači pažnju je podatak, da je od skoro i ženama dozvoljno da učestvuju u rvanju sa konjima. Ako vas put nekad tamo navede, bacite pogled. S druge strane, ako vas zanimaju neke druge zanimljive priče iz turizma, evo ih ovde.

Photos: Ramon Rodriguez Martinez

Share your thoughts