stabla eukaliptusa

Šarenolika stabla eukaliptusa.

Upoznati smo svi da drvo eukaliptusa, konkretnije listovi, predstavljaju osnovnu namernicu u ishrani koala. A, da li znate da njihova stabla mogu da budu šarenolika?

Eucalyptus degulpta je poznat i po nazivu duga eukaliptus. Kada stablo presvuče svoju koru, izgleda poput šarene olovke i prizor je nezaboravan.

Visoko drvo je unikatno, jer se jedino može pronaći u kišnim šumama, uz to i jedino od četiri vrste koje se nalazi van Australije. Ostale lokaciju su Filipini, Indonezija i Nova Gvineja, gde mogu dostići visinu oko 76 metara. Bez obzira na visinu, boje su ono što ih ističe i izdvaja.

Kada se započne proces odbacivanja kore, prvo se uoči zelena boja. Tokom vremena, počinju da se uočavaju ostale boje, poput plave, narandžaste, ljubičaste i mnogih drugih. Razlog pojave svih boja je taj, što se kora stabla postepeno menja. Svaka promena i deo, sa sobom donose neki drugi kolorit.

Vizualno izgleda kao da je stablo iščupano iz zemlje čuda. Njegova popularnost je velika u svetu baštovanstva. Može se pronaći u botaničkim baštama širom sveta, gde su napravljeni uslovi za razvijanje.

Ovo drvo ima takođe veliku komercijalnu vrednost, koje nema veze s bojama. Drvo je odličan izvor celuloze, glavnog sastojka u proizvodnji belog papira. Imajte na umu da sledeći put kada se pred vama nađe beli papir, da je prethodno taj predmet bio mnogo živopisniji.

 

Share your thoughts