seo optimizacija

SEO optimizacija.

Razvoj informacionih tehnologija doveo je do toga, da na svakom koraku možemo čuti neki termin koji je vezan za tu nišu. Sigurno ste barem jednom imali prilike da u razgovoru sa prijateljem, poznanikom ili nekim kolegom čujete pojmove kao što su link building, keyword research, Google Analytics, Google Ads ili SEO. Kroz ovaj tekst želim da vam približim sve pojmove i razjasnimo nedoumice. Danas govorimo o Search Engine Optimization alatu, poznatijem kao SEO optimizacija.

SEO predstavlja optimizaciju sajtova za neki web pretraživač. To je u suštini skup sićušnih radnji, koje izvršavaju razne radnje na sajtu (On-site) i van sajta (Off-site) sve u cilju što boljeg pozicioniranja na Google-u. Kada već pomenusmo On-site i Off-site, red je i da objasnimo. Prvi On-site termin se odnosi na procese uređivanja sajta, ali su skladu sa standardima koje je propisao pretraživač. S ciljem da bude pregledan kako korisnicima, tako i samom pretraživaču. Pod ovaj vid optimizacije spada uređivanje naslova, tagova i celokupnog sadržaja koji se nalazi na web stranici. Suprotno od svega ovoga, ali dosta povezano je Off-site optimizacija. Cilj je suštinski isti, a to je pospešivanje saobraćaja prema određenoj web stranici, ali su tehnike malo drugačije. Može da se radi putem e-mail marketinga, građenjem linkova (link building) ili npr. kroz društvene mreže.

SEO čini nekoliko ključnih stvari, koje moraju da se primene na pravi način i tek tada se može videti koliko je zapravo ovo moćan alat u digitalnom svetu. Postoje dobre i loše stvari koje su sastavni deo optimizacije sajtova. Ajd’ da krenemo od loših, a dobre da ostavim za kraj.

U loše stvari spadaju neetički načini optimizacije. One se nazivaju Black ili Grey hat optimizacija. Ovi pojmovi predstavljaju krađu sadržaja sa drugih sajtova na prvom mestu, kao i preveliko korišćenje ključnih reči u samom procesu optimizacije. Cela ova procedura može dovesti do lažnih odličnih rezultata i to veoma brzo.

Zašto kažemo lažnih? Zbog toga, što svi ti rezultati nisu u skladu sa pravilima pretraživača, nisu na duge staze i vrlo su nestabilni. Posledice ovakvog načina poslovanja mogu biti fatalne za vašu web stranicu, a da ne govorimo finansijski gubitak firme. Pre svega, ne možete imati dugotrajne i uspešne rezultate, već možete da doživite, kako neki vole da kažu Google Pakao. Sam pretraživač se uopšte ne libi da upotrebi ovaj vid kazne, a to znači da vas potpuno uklanja iz rezultata pretrage. Vrlo ozbiljno, zar ne?

Nije sve tako crno, sad na red dolaze dobre stvari. Pre samog pristupanja SEO optimizaciji, mora se urditi temeljno istraživanje i analiza. Jedna od krucijalnih stvari je kvalitet sadržaja i ključne reči na vašoj web stranici. Sajt mora biti izuzetno koristan za posetioce, koji će moći da se adekvatno informišu i upute u vaše poslovanje. On-site optimizacija takođe predstavlja bitan faktor. Društvene mreže mogu da budu fenomenalna stvar što se tiče optimizacije. Uspete li da pronađete grupe i mesta gde se okuplja vaša ciljna grupa na pola ste puta do uspeha. Idealan scenario bi bio da se priključite i aktivno učestvujete u diskusijama. Možete mnogo da naučite, a imate i dugoročne koristi.

Pominjali smo i građenje linkova. Samo da pojasnimo, to nije puka proizvodnja linka za linkom. Iza toga stoji kvalitetna strategija, a jedan od načina koji se preporučuje je da se linkovi grade sa sajtovima koji su relevantni i imaju istu ili sličnu ciljnu grupu. Ukoliko želite kvalitetne rezultate i uspeh, fokus treba i mora da bude na gore pomenutim stvarim ovog pasusa. Nikako ne idite lakšim putem, jer tako se ne stiže do uspeha. Elem, ako ne verujete, samo se prisetite stare izreke koja kaže: “Sve što je brzo, to je i kuso”.

Nadam se da sam uspelo barem malo da približim pojam SEO optimizacije, kako funkcioniše i koliko je značajan. Trudiću se da u svakom od narednih tekstova objasnim i druge pojmove vezane za digitalni marketing, društvene mreže, dizajn i mnogo druge stvari.

Share your thoughts